Четвъртият Фестивал на американското независимо кино So Independent ще се състои в София от 24 октомври до 3 ноември 2013 г.

Екипът на фестивала, начело с Жана Караиванова, организатор на събитието представи програмата на форума. Тя каза, че филмите в програмата да са над 40 - игрални, документални и късометражни.

Повечето заглавия са показвани и награждавани на най-авторитетните форуми на независимото кино в САЩ: Сънданс на Робърт Редфорд (Sundance.org/Festival) и Трайбека на Робърт де Ниро (TribecaFilm.com/Festival), но има и филми, които не са показвани в САЩ или в София ще бъде тяхната европейска премиера. Вероятно част от тях ще бъдат и сред номинираните за наградите Оскар.

Селекцията включва и отличени и скандални заглавия от Кан, Венеция, Ротердам и други световни фестивали в Европа, утвърдени автори и нови имена. От САЩ ще пристигнат гости, сред които и успели във филмовата индустрия българи, между които художника аниматор Любомир Христов и художника от Лос Анджелис Владимир Тодоров, автор на визията на фестивала. Те ще имат майсторски класове в НАТФИЗ.

За четвърти пореден път в партньорство с Нюйоркския фестивал за архитектура и дизайн, който ще се състои непосредствено преди So Independent, ще бъдат показани филми от неговата селекция.

So Independent се организира от компанията United Productions на Жана Караиванова, която живее между Ню Йорк и София. Мисията на фестивала е да установи трайна културна връзка между България и Америка чрез прожекции, лекции, срещи, дискусии. Той единствен в Югоизточна Европа представя най-новото и най-доброто, създадено от американски кинематографисти с финансиране и естетически стандарти, независими от Холивуд.Образователната програма "Со Академия" отново ще срещне водещи професионалисти от САЩ с техните колеги и фенове у нас, а съпътстващите събития ще включват изложби, концерти.

Прожекциите на филмите ще бъдат в току-що ремонтираното и обзаведено с най-съвременна апаратура филмотечно кино "Одеон", в Дома на киното, кино "Люмиер" и "Евро синема".

Основни спонсори на So Independent са Фондация "Америка за България" и посолството на Съединените Щати в България.

So Independent е включен в културния календар на София във връзка с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.Фестивалът се открива с "Истинският Луин Дейвис" на Итън и Джоел Коен.

Организаторите споделиха и амбициите за догодина, когато ще бъде почти юбилейният 5-ти фестивал в София и 10-ият в Ню Йорк, който представя българското кино.