Археолози откриха в некропола край морето жена, чийто гръбначен стълб е изкривен като буквата S, а стъпалата й са отрязани и сложени отстрани, пише "Стандарт".
Учените са категорични, че това е странно погребение. Директорът на музея в Дебелт и шеф на разкопките Красимира Костова обясни, че вероятно жената страда от артрит.

Вероятно тя се разболяла, тъй като районът бил блатист и влажен. Учените обаче са категорични, че рязането на крайници на покойниците било ритуал за набедени хора.

Археолозите ни обаче засега само могат да гадаят защо точно стъпалата на жената са били отсечени. Според тях вероятно жената е смятана за местната вещица. Археолозите продължават да работят некропола, където вече попаднаха на 6 погребения от II-III век. Миналата година в същия район те откриха и гроб на мъж, болен от проказа, на когото са били отрязани не само стъпалата, но и ръцете.

Преди 9 години във вила Хеликон в Деултум учените разкрили погребение на цяло семейство със забити метални колове в сърцето. Не става въпрос за вампири, както е модерно напоследък след находката в Созопол, а за хора, които вероятно са се занимавали с лечителство или знахарство, казват археолозите.

Те обясниха, че в древните времена то е било почти на границата с магията и затова хората са се страхували от тези, които са притежавали такива способности, и след смъртта им са прилагали ритуала против вампирясване. В този случай обаче е странно, че повечето скелети са били на деца.