Корейски учени доказаха , че за успешното зачеване на дете е важно не само здравето на бъдещата майка, но и режимът й на сън.
Изследователи са наблюдавали 656 жени в репродуктивна възраст, подложили се на ин витро оплождане . В процеса на изследването си те са успели да докажат, че шансовете за зачеване значително се увеличават, ако жената спи между 7-8 часа. Увеличаването на продължителността на съня, както и намаляването му може да намали ефективността на ин витро процедурата . Така дамите, спящи по 9 часа в денонощието, забременявали с 25 % по-малко от тези, които спят по 7-8 часа . Ако пък жената отделя по по-малко от 7 часа за сън, вероятността да забременее намалява с 15%.
Най-вероятно този механизъм работи и сред жените, които се опитват да забременеят по естествен път. Според професор Даниел Парк 3 седмици преди желаната дата на зачеване бъдещата майка трябва да започне стриктно да спазва режима си на сън.
Между другото , освен продължителността на съня, на забременяването влияе и времето, в което човек си ляга и става. Ако това става по едно и също време, вероятността за зачеване се увеличава с 43%.