Консултациите между парламентарно представените партии за уточняване на датата за предсрочните избори ще започнат в Народното събрание следващия вторник, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента след заседанието на КСНС, на което бе постигнато съгласие изборите да са между 28 септември и 12 октомври.
Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за избори, което обществото иска и което резултатите от евроизборите показаха, посочи Борисов и добави, че другите теми – за „Южен поток”, за избора на еврокомисар от България – ще бъдат обсъдени на консултациите между парламентарно представените партии.
„Това го записахме в споразумението. Иначе съм крайно неудовлетворен от отговорите на г-н Орешарски. Той включително стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме ние в ЕК, по-точно сме дали те да преговарят, но не бил чел пълномощното, не чел договора, не чел това, не чел онова. Не знаел какво пише в рамковото споразумение за седми реактор – тепърва ще чете”, заяви Бойко Борисов.
„Не съм удовлетворен от това и това до голяма степен още повече ме плаши, защо няма как да не ги е чел, няма как да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да ни каже”, добави Борисов.
Изрично съм подчертал, че
искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер,
както направиха със Сметната палата, посочи председателят на ГЕРБ. "Поели са този ангажимент. Надявам се, след консултации да го спазят и когато имаме този списък, огласен публично в парламента, ще влезем и ще гласуваме така, както е добре за страната”, допълни той.
По думите му датата за
оставката на кабинета на Орешарски ще бъде свързана с избора на точната дата на изборите.
"Оставката – би трябвало да се почне отзад напред от 28 септември – 12 октомври, една от трите дати, която се приеме след консултации в парламента, но гарантираха, че няма да се отметнат, защото те могат да се отметнат утре пак. Би трябвало отзад напред като се тръгне – да се тръгне тогава със служебно правителство, защото всички се съгласиха, че избори юли е било на инат и екзотика", каза още Бойко Борисов.
На въпрос дали ще поканят и извънпарламентарните партии, които имат евродепутати, Борисов отговори, че не е против Реформаторският блок и "България без цензура" да участват в консултациите, но били "много малки, за да проявяват такива големи претенции".
Запитан по какви теми ще работи парламентът до оставката на кабинета, Борисов заяви, че е поел ангажимент след председателски съвет на Народното събрание с участието на Цецка Цачева да се изброят 10-15 закона, ратификации, които да бъдат приети.