Доволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че днешното заседание и становището на КСНС е класически пример за онова, което ние определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента.

„Ако изразът ви се струва стилистично маркиран и отключва асоциации с пресконференцията на ДПС с онзи знаменит четвъртък, чувството ви не е измамно. Особен съм доволен, че в окончателното становище се съдържат две признания – еднакво верни, че евровотът както непрелигитимира кабинета „Орешарски” с нов кредит на доверие, за да е възможно той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление със силни реформи. Затова наистина е необходимо по-широко обществено съгласие и подкрепа, така наред с това становището на КСНС се съдържа не по-малко вярната констатация, че евровотът не зададе ясна алтернатива”, допълни Местан.

„При това положение решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори не е израз на признание за провал, а е израз на една друга степен на политическа зрялост и отговорност пред публичния интерес. Сега, в началото на следващата седмица, остава да определим срочната дата – 28 септември, 5 или 12 октомври. За нас са отворени и трите опции”, посочи Местан.

Местан допълни, че коментарите са излишни при положение, че е постигнато съгласие за окончателно становище. „Би било леко некоректно да се представят и партийни прочити, освен това рискуваме да бъде уличени едва ли не в стремеж към партийна експлоатация на постигнатото съгласие”, каза още Лютви Местан.