Оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят, но няма да има празен ден без правителство, заяви на брифинг в НС лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станишев веднага добави,че не е и добра практика правителство в оставка да работи дълго време. Според него днес на Консултативния съвет по национална сигурност становището и декларацията на президента излизала извън пълномощията на президентската институция. Станишев каза,че много теми ще бъдат обект на политическите консултации, защото сами по себе си предсрочните избори не решават всичко. В тези консултации, които инициираме, ще питаме кое е полезно за страната. Той призна,че евроизборите не са дали шанс на правителството на Орешарски да продължи напред уверено, но те не са задали и ясна алтернатива. Ние се съгласихме на КС, че е необходим плавен преход към политическа стабилност, посочи Станишев.

Съгласихме се на КСНС предсрочните избори да бъдат в периода 28 септември-12 октомври, каза той. Според Станишев за български еврокомисар трябва да се търси силна фигура, която да получи шанс да представлява страната ни в ЕК.

На въпрос какво е отношението му към конфликта между Цветан Василев и Делян Пеевски лидерът на БСП и ПЕС заяви,че следи развитието му по медиите. Всякакви такива действия не помагат на стабилността на страната, бе категоричен той.