Правим разчети – тогава, когато и каквато възможност има – да. Така че военнослужещите и всички, които работят в отбранителната система го заслужават в не по – малка степен отколкото всички останали български граждани.

Така военният министър Ангел Найденов октомври на въпрос за това дали ще има бонуси за октомври в системата. По – рано днес се появи информация, че министърът на отбраната Ангел Найденов вероятно ще изненада военните и цивилните във войската с паричен бонус този месец. Според информацията идеята е всеки до получи по 350 лева към заплатите си, а работещите по временни допълнителни щатове ще вземат около 200 лева. В информацията се цитира военният министър, който обяснява, че това е само идея, част от социалната политика на ръководството на МО и ангажиментите за повишаване доходите на военнослужещите.

Пред журналисти днес министър Ангел Найденов каза, че когато завършат разчетите, той ще представи информацията. Не изясни кога тези разчети ще бъдат готови, но обясни, че става дума за еднократно материално стимулиране, "по начина, по който не само веднъж в годината се получава и в други ведомства". "Допълнително материално стимулиране е имало и в предишни години и аз подробна справка съм предоставил в отговор на питане на народни представители", заяви Найденов като не каза никакви евентуални суми. Посочи само, че членовете на политическия кабинет няма да вземат такива.

С 13 гласа за комисията по отбрана днес прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което отпадна допълнително условие за възраст за пенсиониране на военните, въведено в края на 2012 г. и така се връщат старите условия.

Депутати в комисията от всички парламентарни групи подкрепиха предложените промени в КСО, внесени от Атанас Мерджанов и група народни представители на 25.09.2013 г. "За" гласува дори и един депутат от ГЕРБ, други двама, които бяха на заседанието на комисията не гласуваха. Промените бяха въведени от правителството на ГЕРБ в края на 2012 г. и предизвикаха напрежение в армията, което доведе до безпрецедентни мирни шествия против това. Едно от първите неща, които направи новото ръководство на МО беше проучване във военни формирования, което показа, че 87,3% от военните искат да се върне старото положение.

Пред парламентарната военна комисия Ангел Найденов изтъкна, че с отпадането на допълнителното условие в хората в системата ще се увеличи усещането за стабилност. Спас Панчев от Коалиция за България изтъкна, че трябва да се чува гласа на военните и посочи, че между първо и второ четене може да се промени нещо, ако е необходимо това. Председателят на комисията Янко Янков, който е от ДПС каза, че това допълнително условие няма сериозно финансово изражение за осигурителната система. Депутатите от ГЕРБ пък поискаха да се отложи гласуването на точката, за да се изчака становището на социалното министерство, на министерски съвет и други институции. Владимир Тошев от сегашната опозиция изтъкна, че НОИ твърдо против такова връщане на закона. Тук Атанас Мерджанов от БСП реагира като каза, че това условие е резултат от договаряне между тогавашния министър на отбраната, принуден да се съгласи с това изискване на тогавашния финансов министър.

Венцислав Лаков от "Атака" също категорично заяви, че ще подкрепят промените. Бившият зам.-военен министър и сега депутат от ГЕРБ Валентин Радев заяви, че целта им била да направят добро, но лошото било, че това условие важало със задна дата. Той призна, че са обещавали да не променят условията за служба, но направиха промени.

По време на заседанието стана ясно, че до края на септември 2012 година са се пенсионирали 144 военни, но за трите месеца откакто се заговорило за въвеждане на това допълнително изискване за пенсиониране до края на 2012 година са 658.

На заседанието военният министър каза отново, че сравнителна таблица на военни в страни-членки или не на НАТО само в 2 от 17-странии има подобна комбинация от изисквания и те са Босна и Херцеговина и Македония, а в останалите няма. Има и по-малко изисквания по отношение на осигурителния стаж. У нас осигурителният стаж е 27 години, от които две трети трябва да са прослужени в системата.

След като бяха приети промените Ангел Найденов посочи, че очаква подкрепа и в зала от различни парламентарни групи, не само и единственото от двете, които подкрепят правителството. "Аз мисля, че в случая има чуваемост за аргументите, които представяме и които са в няколко посочи", каза министърът и посочи, че едни от най-силните аргументи са в посока премахване на "една несправедливост и неравнопоставеност на военните по отношение на други, които ползват правата на ранното пенсиониране".