Първият в света „зелен" склад за готова продукция със сертификат BREEAM 2009:Europe Commercial-Industrial, Exellent на мултинационалната компания Хайнекен бе открит в четвъртък в старозагорската пивоварна „Загорка". Той е единственото подобно съоръжение от този клас в България BREEAM е най-широко използваният метод за екооценка на сградите в света. Създаден е през 1990 г.и оценява сградите в 10 категории - управление, здраве и благосъстояние, енергия, вода, транспорт, отпадъци, замърсяване, околен терен и екология, иновация. Сертификатът е получен от англиийски инстут за изследване на сградите.

Модерният склад е построен за една година на площ от 3000 кв.м и в него са инвестирани 2 млн. лева. Стените на „зеления" склад са с 15 см изолационни панели, които поддържа постоянна температура от 22 градуса. Климатизацията е на основата на естествената циркулация на въздуха, а на покрива са монтирани слънчеви панели и система за събиране и използване на дъждовната вода. Осветлението е автоматично, с датчици за осветеност и движение. Складът разполага с автоматична врата, която се отваря и затваря със скорост 2 м/секунда, за да се запазва постоянната тепература зиме и лете.

„Съд „зеленият" склад компанията ни отново потвърди дългосрочните си ангажименти към развитието на пивоварната индустрия и към околната среда в България. Станахме новатори и в областта на логистиката и дистрибуцията", заяви изпълнителният директор на пивоварна Николай Младенов. Стана ясно, че новата придобивка е част от по-големия проект за оптимизиране на логистичните процеси в „Загорка". Дългосрочната амбиция е тя да се нареди сред 25-те най-успешни пивоварни на „Хайнекен" през 2015 г.

„За мен е чест и радост да видя, че „Загорка" продължава да е лидер в България не само в бирения пазар, а и в иновациите и опазването на околната среда. За „Хайнекен" средата, в която работим, е изключително важна и ние чувстваме нашата висока отговорност за тяхното запазване. Горд съм от това, че „Загорка" е отново сред първите, вече не само в България", заяви бившият шеф на пивоварната Димитър Алексиев, който сега е управляващ директор на Хайнекен за Централна и Източна Европа.

Откриването на новия склад уважих холандският посланик Карел ван Кестерен и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова.