Предсрочните парламентарни избори ще се проведат между 28 септември и 12 октомври 2014 година. За това са се договорили членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), предаде репортер на БГНЕС.

След края на продължилото над 4 часа заседание президентът Росен Плевнелиев представи пред медиите становището и предложенията на КСНС относно актуалната политическата обстановка в страната.

КСНС обсъди актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че европейските избори не зададоха ясна алтернатива се обединиха за необходимостта за плавен преход и за нуждата от провеждане на политически консултации за предсрочни парламентарни избори, които да се проведат в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 година, съобщи държавният глава.

Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, отчитат, че изборите за ЕП не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството, се обединиха още за постигане на съгласие за определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт. Трето: Ускоряване на процеса на финализиране на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2О14-2020 година. Четвърто: Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар. Пето: Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори, съобщи президента.

В 2-минутното си изказване Плевнелиев благодари на членовете на КСНС за коректния и добронамерен дебат, който са провели днес. Вярвам, че взетото решение днес е важна стъпка за стабилност и ясна перспектива пред държавата, заключи държавният глава.