7-кратният шампион във "Формула" 1 Михаел Шумахер реагира на гласа на съпругата си, но е загубил близо 20 килограма от теглото си по време на лечението на тежките увреждания на мозъка, причинени при ски инцидента в края на миналата година, съобщи германският вестник „Билд”.

45-годишният шампион беше преместен от болницата в Гренобъл в рехабилитационна клиника в швейцарския град Лозана в понеделник.

Неговият мениджър Сабине Кем обяви вчера, че пилотът вече не е в изкуствена кома, в каквато беше поставен през януари, но възстановяването му ще бъде „дълъг процес”.

Въпреки че Шумахер е загубил голяма част от теглото си, физиотерапевти раздвижват мускулите му регулярно, за да ги запазят активни.

Според „Билд” германецът вече може да диша без помощ и реагира на звуците около него, най-вече на гласа на съпругата си Корина.

Шумахер успява да комуникира със семейството си и с лекарите - с очи.

Специалистите все още не могат прогнозират дали Шумахер ще се възстанови напълно и какви биха били последствията след близо половин година в кома.

Съпругата на шампиона Корина всяка сутрин в продължение на 169 дни пътуваше от Гланд до болничното му легло в Гренобъл - 170 км. Всеки следобед тя се връщаше обратно, за да се грижи за децата им - 17-годишната Мария и 15-годишния Мик.