Италианският седмичник "Панорама" помества в новия си брой информация за лансирането в Интернет на проекта "Сигурен тайник" (SecureDrop), който ще улесни работата на разследващите репортери чрез усъвършенстване на инициативата "Уикилийкс".

"Сигурен тайник" е компютърна програма, чийто първоначален код бе разработен от самоубилия се неотдавна уеб-активист Аарон Суорц (Aaron Swartz) и доразвит в онлайн платформа от журналиста Кевин Поулсън (Kevin Poulsen) от специализираното американско списание "Wired". Тази фаза на проекта е финансирана от фондацията "Свобода на печата" (Freedom of the Press Foundation). Новата онлайн платформа използва браузъра "Тор" за анонимно навигиране в Интернет и позволява да бъдат качени на скрити сървъри секретни документи. Разследващите репортери ще могат чрез платформата не само да получат анонимен достъп до документите, но и да си разменят съобщения с източниците, придобили секретните файлове, без да научават техните имена и други лични данни. По този начин журналистите ще бъдат по-добре защитени срещу разкриване на източниците на информация при евентуално съдебно преследване. Идеята е да се интегрира в работния процес на дадена медия специално разработен вариант на "Уикилийкс" не е нова.

Първи експериментираха с нея вестник "Уолстрийт джърнъл" и телевизия "Ал Джазира", които бяха критикувани за технически дефекти и юридическа уязвимост. "Най-успешният случай засега остава този на българската агенция "Бивол", която с информациите, предавани посредством нейната система "Болканлийкс" (BalkanLeaks), допринесе за оставката на премиера Бойко Борисов на 20 февруари 2013 година", пише "Панорама".