За мен преброяването на населението и жилищния фонд през 2011 година в България не е най-доброто, но очаквам статистиците да посочат своите грешки.

Това заяви днес председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на конференция за оценка на качеството на данните от преброяването през 2011 г.

Ние държим да оценим критично резултатите от нашата работа и да отчетем грешките си, за да се подготвим за бъдещото преброяване през 2021 г., каза Цветарски. Според него анализът на специалистите днес, които са подготвили 12 доклада, е достойният отговор на проблемите, които са се появили преди два месеца около доклада за качеството на преброяването.

Любопитна подробност изнесе в презентация за законодателните, организационни и методологични проблеми при преброяването Иван Балев, директор на дирекция в НСИ. Преброяването на населението на страната през 1985 г., без за има електронни устройства и компютри, без да е използвано електронното преброяване, е осъществено за 10 дни през декември, докато през 2011 г. то се е проточило почти месец - от 1-ви до 28 февруари, при това с използване на най-съвременни комуникационни средства.

Балев призна, че по показателя образование е имало винаги най-голям брой грешки, тъй като хората били склонни да завишават нивото си на образователен ценз. А при електронното преброяване през 2011 г. хората не били прочели точно инструкциите и в един момент са се отказвали да го правят, независимо,че резултатът е отчитан. Странности са се получили и при самоопределението по религиозен признак, тъй като там много граждани не са отговорили.