Има нагласени търгове в сектора за търговия с дървесина, в които е намесен Христо Стоичков. За това алармира бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев. В сутрешния блок на бТВ той разкри по какъв начин действат схемите за облагодетелстване на лица. Има конкурс от миналата година, който е бил предсрочно спрян, за да получи Христо Стоичков 150 хил. тона дървесина, обясни Дачев.

Бизнесменът уточни, че в търга са участвали всички компании в сектори – малки и големи.

"И изведнъж 10 дни преди сделката казват, че тя е приключена. Сега разбираме, че тоновете дървесина са дадени на Христо Стоичков от депутата Емил Димитров", каза още бизнесменът. Той допълни, че ролята на съоснователя на партия „БАСТА", заедно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов, не фигурира официално.

Дачев каза още, че Димитров е управлявал сектора благодарение на дадените му правомощия от Мирослав Найденов. „Беше му дадена тази дейност. Самият председател на комисията по земеделие и гори нямаше право да пипа горите. Само министъра може да му даде правата - Мирослав Найденов", допълни той.

Емил Димитров, който бе включен в разговора по телефона, отхвърли твърденията на Дачев и го нарече „отявлен лъжец". „Христо Стоичков не участва в никакви фирми. Нека даде документи коя е фирмата и този път ще се видим в съда. Не може в национален ефир да хвърляш такива обвинения. Никой не се е месил в борсата, нека Дачев кажe колко пъти ни е искал съдействие да получава дървесина без търгове. Имали сме цели съвещания с депутати от комисията и редовно той искаше да избегне търговете", заяви Димитров. От своя страна Дачев отговори, че не е купувал суровина без търг.

"Ако нямаш икономика не може да правиш политика", каза бизнесменът. Той определи обстановката за правене на бизнес в България като продължение на тенденцията да се взима от все по-малко работещите и да се дава на неработещите.

„И най-некадърния политик трябва да знае, че ако нямаш икономика не може да правиш политика. Предприемачите са тила и гръбнака на всяка държава", обясни още бизнесменът. Той посочи съкращенията в държавната администрация като пример за добра политика.

„Социалните мерки са хубави, но някой трябва да изкара парите, те не падат сами от небето. Сега всички говорим, че колкото работят толкова и не работят. Работещите в статистиката са тези с трудов договор - като махнем полиция, армия, държавни и общински служители - това е сфера, която не произвежда. Ще останат под милион хората, които реално произвеждат нещо, там откъдето идват парите. Въпросът е за заетост", завърши Дачев.