Компанията "DUS Architects" от Холандия предвижда да построи първата къща с помощта на специален 3D принтер, съобщават от фирмата.
Зданието ще се издига в Амстердам и ще бъде изградено само с използването на технологията за триизмерен печат.

Като строителен материал ще бъде използвана био пластмаса, която може да се преработва вторично, след като се смели на прах. Във въпросната пластмаса се съдържат и растителни компоненти, което позволява да се намали отрицателното въздействие върху региона.

Холандската компания планира също и интериорът в дома да е създаден с помощта на 3D принтер. Къщата, подобно на старите здания в холандската столица, ще се издига на крайбрежна улица, прочута още от XVI век с новаторската си архитектура.

Техническата документация и подготовката за строителството ще бъдат завършени за три години. Още седмица ще отнеме печатането на всеки етаж от постройката. Очаква се височината на всеки един от тях да е три метра, а общо в дома да има три етажа, като не се смятат мансардите под покрива.

При успех, компанията ще стартира международна програма за изграждане на къщи с използването на технологията на триизмерния печат.