Microsoft пуска дългоочаквания ъпгрейд Windows 8.1 за свободно изтегляне в четвъртък. Подобрената OS има за цел да се справи с някои от проблемите, които потребителите имаха с Windows 8, коренно различната операционна система, която се опита да преодолее разделението между таблети и компютри.

Обновлението идва в момент, когато продажбите на традиционните настолни и преносими компютри продължават да намаляват, защото потребителите купуват най-новите смартфони и таблети. Той също идва в момент на преход за Microsoft, тъй като компанията започва да се фокусира върху устройства и услуги, а не само софтуер. По-рано този месец, Microsoft сключи сделка за придобиване на Nokia за повече от $ 7 милиарда. Microsoft също търси нов изпълнителен директор на мястото на Стивън Балмър, който обяви миналия месец, че планира да се пенсионира през следващата година.

Актуализацията е безплатна за настоящите собственици на Windows 8. Продуктът ще бъде наличен от 14:00 българско време. Трябва просто да отидете на Windows App Store, за да го намерите.

От утре ще започнат и продажбите на новата версия за всички останали, като тя ще замести напълно своя предшественик Windows 8. Новата платформа ще се предлага и предварително инсталирана на компютри и таблети, като тя ще се появи и на устройства с по-малки екрани до около 7 инча.

Сред новостите на Windows 8.1 са повечето възможности за персонализация на новия интерфейс. Той ще може да се променя според предпочитанията на потребителя и ще предоставя възможност за повече настройки и промяна на фоновото изображение.

Завръща се и Start бутонът. Той обаче няма да отваря класическото меню, а просто ще препраща потребителя към новия интерфейс. Надеждите на Microsoft са, че така потребителите ще започнат по-често да използват и него.

Все пак се въвежда и възможност за включването на Windows директно в класическия десктоп интерфейс, ако потребителят желае това. По подразбиране обаче отново първо ще ви посреща т.нар. Modern UI или новият стартов екран с плочките.

Повечето от вградените в Windows 8.1 приложения също получават нови функции. Галерията за снимки например се разделя с интеграцията с Facebook и Flickr, но получава възможност за редакция на изображенията. Приложението за правене на снимки (за устройства с вградени камери) също ще предлага повече опции. Някои от по-големите компании също осъвременяват приложенията си, като сред първите от тях е именно Facebook, които ще предоставят изцяло нова програма за новия интерфейс, която ще бъде достъпна чрез Windows Store.

Повечето от подобренията в Windows 8.1 не са видими с просто око и съдържат множество оптимизации на софтуера и начина му на работа. Виртуалната клавиатура е с леко променен и подобрен дизайн, интеграцията на облачната услуга SkyDrive е доста по-широка и потребителят вече може да разположи три или повече приложения от новия интерфейс на един екран, ако резолюцията на дисплея го позволява. Internet Explorer 11 също ще предлага някои малки, но полезни подоборения като неограничен брой табове, с възможност за тяхното прехвърляне от едно Windows устройство на друго.