Ние искаме в пленарна зала да обсъдим и да решим дали с промяната в закона за здравето за отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене в затворени помещения й е дошло времето, заяви депутатът от КБ Спас Панчев в НС.

Панчев е един от вносителите на промени в Закона за здравето, чрез които да се разреши пушене и в затворени помещения. Или да останем държавата с най-строг режим по отношение на тютюнопушенето, законът не се спазва и е корупционен, по-богатите собственици на заведения плащат, за да се пуши при тях, санкционирани са само по-дребните търговци, допълни депутатът. Няма лобизъм тук, призна той в отговор на упреците днес на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, бивш здравен министър. В ПГ на КБ нямаме изискване към колегите да гласуват "за" или "против", те ще гласуват по съвест – убеден съм, че част от тях ще бъдат против, но по-голямата част подкрепят проекта за промяна в закона и това е добро решение. Вчера внесохме проектозакона, но кога ще бъде обсъден не е ясно. Ако искаме да направим нещо в услуга на обществото, то неговото обсъждане трябва да е преди зимата, защото студените месеци са по-важни за хората, за да прекарат свободното си време така, както желаят, подчерта Панчев.

По повод спора дали да отпадне или не мораториумът за продажба на българска земя на чужденци депутатът изказа становище, че сме подписали глави в договора за присъединяване към ЕС, сами сме предложили да има такава продажба, отговори той на въпрос. Сега след години да искаме промяна в една от тези глави може да ни постави в неудобно положение пред ЕС, добави той. Знам, че тогава допуснахме някои грешки, но така или иначе това е наш ангажимент, смята Панчев.