По случая Мишо Бирата, проверката отдавна е прераснала във възобновено досъдебно производство, по което и сега се провеждат разпити.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС днес. На въпрос дали Бойко Борисов е разпитан вече, Цацаров отговори: "Престои да бъде разпитан."

БГНЕС припомня, че изтеклите записи на СРС бяха на разговорите на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов. В тези записи са и прословутите думи на премиера Бойко Борисов към Ваньо Танов, от които стана ясно, че министър-председателят е обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата" (бизнесмена Михаил Михов – един от собствениците на пивоварна "Леденика" – проверявана от митниците за укрит акциз – бел. ред.).

Що се отнася до осъдителното решение от европейския съд по делото Гуцанов, главният прокурор каза че първото, което ще предприеме прокуратурата е да се снабди с надежден превод на решението. "Тъй като това, с което сме запознати е това, което е в публикациите на средствата за масова информация, а в официалния сайт на Европейския съд за съжаление решението е само на френски език, което поне за мене е нечетимо. Сега търсим превод на английски език или вече е организиран превод от френски на български език – тогава ще кажем какво ще предприемем", каза Цацаров. Главният прокурор знае много добре за какво става дума. "Най-малкото с оглед на това, че познавам достатъчно добре делото, когато се правеше преценка относно това дали към момента на избор на НС към Гуцанов има висящо производство. Той вече е действащ депутат и се правеше преценка дали да се прави искане да му бъде свален имунитетът с оглед факта, че има заварено висящо производство как да се процедира с това производство". Запознат съм много добре със самото производство и начина, по който то е протичало и смятам, за напълно обоснован извода, че производството е следвало да бъде прекратено. Всъщност то изобщо не е следвало да бъде образувано, категоричен е главният прокурор.

Подлежат на преценка и действията по задържането, както и действията на държавното обвинение, защото в "крайна сметка е започнало нещо по срамен начин и завършило по срамен начин". Когато главният прокурор се запознае с решението, ще коментира дали ще се търси дисциплинарна отговорност. За случая с Гуцанов, главният прокурор уточни, че на първо място трябва да се направи преценка за действията на варненска окръжна прокуратура и като бивш съдия отказа да коментира действията на съдията.

За обвинението на бившия главен секретар на МС Росен Желязков за случая с бюлетините в Костинброд, Сотир Цацаров каза, че на този етап е установено това. Росен Желязков е бил този, който е длъжен да осъществява всички действия по контрола и изпълнението на договора. "Тези действия като контрол са равни на нула", категоричен е ръководителят на държавното обвинение.

За отвода, който прокуратурата поиска по делото срещу Цветан Цветанов, Цацаров заяви, че след като наблюдаващият прокурор е преценил, че има предпоставки за отвод, той е в пълното си право да решава тактиката по делото. "Тактиката по делото няма да се реши от неговите началници. Наблюдаващият прокурор е решил, че трябва да действа така", каза той.

Главният прокурор отказа да оцени отвода с мотива, че "всякакви думи, действия и т. нар. по съществото на делото в момента са вредни. "В крайна сметка имаме нова дата и насрочено дело. Така е преценил наблюдаващият прокурор, така е направил. Решенията на прокуратурата се вземат по реда, установен в закона. Преценката на наблюдаващия прокурор каква тактика да избере при поддържане на държавното обвинение е негова преценка. Единственото изискване е да бъдат използвани методи съобразени със закона – в случая, той ги е използвал", каза главният прокурор.

Сотир Цацаров е категоричен, че няма конфликт между него и ръководителя на специализираната прокуратурата Светлозар Костов и дори попита защо трябва да има. "За да няма обвинения, че се прави всичко възможно делото "Октопод" да бъде забавено съм издал заповед, с която съм командировал прокурор Костов след това, което вие нарекохте негови обвинение – не да участва в това дело като представлява държавното обвинение от дата на дата, каквато е била практиката сега, т.е. от съдебно заседание на съдебно заседание. Издал съм заповед, с която той представлява държавното обвинение по това дело и го командировам в СГС до приключването на делото", каза в отговор на въпрос за обвиненията, че се прави всичко възможно делото да се бави, Сотир Цацаров. Главният прокурор обясни, че при тази заповед трудно може да каже дори и самият Костов "каквото и да си мисли той", че някой се опитва да го отстрани от делото "Октопод". Ръководителят на обвинението призова да не "политизираме чак толкова нещата" и обясни, че казва това, защото чул такива оценки. После обясни, че не приема терминологията му и припомни, че Костов е говорил три пъти за смяна на конюнктурата. "Ако говориш за промяна в обстановката или за възникване на конюнктура ще се замисля, но ако говориш за смяна на конюнктурата, значи преди това си работил за една предна конюнктура", каза той.

Все още в прокуратурата не е постъпвал сигнал от Николай Бареков, свързан с президента.