Единадесет носители на Нобеловата награда написаха общо писмо до руския президент Владимир Путин, предлагайки своята подкрепа за 28-те активисти на "Грийнпийс", фотографа и видеооператора, задържани в руски затвори, докато тече разследването им, съобщават от "За Земята".

В писмото си те призовават Путин да "направи каквото може, за да бъдат свалени прекомерните обвинения в пиратство към 28- те активисти на "Грийнпийс", фотографа и видеооператора на свободна практика, както и за това повдигнатите обвинения да са в съзвучие с международните и руските закони."

Описвайки Арктика като "скъпоценно съкровище на човечеството", подписалите писмото подкрепят усилията да се запази Северния полюс от добива на нефт и от климатичните промени.

"Добиването на нефт в Арктика е опасно, високо рисково начинание. Нефтен разлив под тези ледени води ще има катастрофални последици за едно от най-девствените, уникални и красиви места на Земята. Последиците върху общностите, които живеят в Арктика и върху вече уязвимите животински видове ще бъдат опустошителни и дълготрайни. Рискът от аварии съществува винаги, а плановете на нефтената индустрия за справяне с тях остават неадекватни. Също толкова съществено е и допринасянето на нефтодобива в Арктика за промените в климата. Промените в климата в Арктика, както и навсякъде заплашват всички нас, но най-уязвимите по света ще платят най-висока цена."

Списък на подписалите писмото:

* Десмонд Туту, епископ, Южна Африка

* Бети Уилиамс, награда за мир, Северна Ирландия

* Оскар Ариас Санчес, бивш президент на Коста Рика

* Джоди Уилимс, награда за мир, САЩ

* Лейма Гбови, награда за мир, Либия

* Тавакол Карман, награда за мир, Йемен,

* Ригоберта Менчу Там, социален реформист, Гватемала

* Майреад Магуайър, награда за мир, Северна Ирландия

* Ширин Ебади, адвокат и съдия, Иран

* Хосе Рамос Хорта, бивш президент на Източен Тимур

* Адолфо Перез Ескивел, награда за мир, Аржентина


28-те активисти на "Грийнпийс Интърнешанъл", фотографа и видеооператора на свободна практика бяха задържани след мирен протест срещу нефтодобивната платформа "Приразломная" на "Газпром" на 18-ти септември. Бяха им повдигнати обвинения в пиратство, което може да доведе до присъда от 15 години затвор. Всички в момента се намират в Мурманск.

Президентът Путин коментира задържането на 30-те души: "Абсолютно очевидно е, че те, разбира се, не са пирати."

Глобалната кампания за освобождаване на "Arctic 30" събра 1.3 милиона подписа в подкрепа. Акции в солидарност със задържаните имаше на 250 места в 49 страни по света.

Отделно Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите поискаха освобождаването на двамата журналисти от затвора.

Утре, 18 октомври, става точно месец от задържането на защитниците на Арктика. По света ще се проведат отново акции на солидарност под надслов "30 дни на несправедливост".

В София акция на солидарност ще се проведе от 19 ч. в Княжевската градина, до паметника на съветската армия ( от страната на бул. "Цар Освободител").