Лютви Местан, лидер на ДПС ще бъде на делото срещу Октай Енимехмедов в понеделник, въпреки, че не е редовно призован като свидетел.

Лидерът на ДПС призова призовкарите да го намерят, тъй като адресът му е публично известен и няма причини това да не бъде направено.

БГНЕС припомня, че вчера се проведе заседание по делото срещу Октай Енимехмедов, на което беше призован Ахмед Доган. Той не дойде за трети път на процеса срещу нападателя си Октай Енимехмедов и отново представи болничен лист. Съдът поиска докторът, който му го е издал да представи всички медицински документи във връзка с прегледите, които му е направил.

Наблюдаващият прокурор по делото обясни, че ще осигури разпита на Доган по реда предвиден в НПК. Възможностите, ако той продължава да боледува, тоест има уважителни причини, но състоянието му позволява разпит са той да бъде разпитан. Той "може да бъде доведен от болничния екип, можем и ние да идем при него". Възможността, при която това може да се случи е ако бъде ограничен в придвижването си.

Следващото заседание по делото е на 21 октомври. За тогава на адреса на местоработата им – българският парламент са призовани всички депутати от ДПС, които не се явиха днес, защото се оказаха нередовно призовани. Сред тях е и настоящият председател на ДПС Лютви Местан, секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ и Рамадан Аталай. Оказа се, че те са нередовно призовани.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично и пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.