Софийски градски съд осъди Виолета Николова, бивш ръководител на Агенцията по вписванията на 5 години ефективно лишаване от свобода.

СГС призна Виолета Николова за виновна за това, че през 2011 г. като длъжностно лице – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева, поверени й да ги управлява.

Вчера прокуратурата поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок за бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията. Държавното обвинение поиска от съда Николова да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да бъде конфискувано недвижимо и движимо имущество на бившата директорка на Агенцията по вписванията, което беше запорирано по време на досъдебното производство. Според прокуратурата смекчаващи обстоятелства в случая на Виолета Николова са чистото й съдебно минало и факта, че тя е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството.

За втората подсъдима, Райна Иванова прокуратурата също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност и да изпълнява съответната дейност. За третата подсъдима, Тотка Стоилова държавното обвинение също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и глоба от 5000 лева.

В последните си думи пред съда Виолета Николова заяви, че е докато е изпълнявала задълженията си на изпълнителен директор на Агенцията по вписванията не е имала намерение да извършва противоправни действия и помоли да бъде оправдана изцяло. За същото помолиха и останалите две подсъдими.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.