Председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и лидерите на основните политически партии влязоха в президентството за заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, предаде БГНЕС.

На "Дондуков" 2 пристигнаха Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, лидерът на БСП Сергей Станишев, лидерът на ДПС Лютви Местан, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, които директно влязоха в сградата без да се спрат за коментари пред медиите. Единствено лидерът на "Атака" каза няколко думи пред събралите се отпред журналисти.

Президентът Росен Плевнелиев посрещна участниците в КСНС и направиха обща снимка в Гербовата зала.

Темата на днешното заседание е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". По време на заседанието политическите лидери трябва да се разберат за дата за предсрочните избори, за избор на български еврокомисар, както и за неотложни за страната реформи.

Междувременно, докато вътре политиците се събират, за да обсъждат бъдещото на държавата, пред сградата на "Дондуков" 2 се провежда протест. Полицейското присъствие в района е изключително засилено.

Гражданско движение "ДНЕС" издигнаха лозунгите: "България е единна за всички", "България е за всички", "Да не се делим". Протестиращите се обявиха за национално единство и съгласие на политическите партии около няколко теми. Те обявиха, че не желаят България повече да е най-бедната страна в ЕС и хората да живеят в мизерия. Протестиращите от "ДНЕС" представиха декларация, в която настояват политическите партии, които не следват приоритетите за извеждане на страната от кризата, незабавно да напуснат управлението.

Пред президентството бяха и протестиращите от "Атака". Те скандират за оставка и избори на 27 юли.