"Газпром" може да заведе в Стокхолмския арбитражен съд още един иск срещу "Нафтогаз Украйна" за 18 млрд. долара, каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в интервю за тв канала "Русия 24".

Той поясни, че този иск е свързан с невзет газ през 2012 и 2013 г. Съгласно договора по условието "take or pay" /вземи или плати/, компанията е длъжна да заплаща поръчани, но невзети количества газ. Милер съобщи, че този иск може да последва внесения днес от "Газпром" за 4.5 млрд. долара.

Той подчерта още, че стойността на руския газ, преминаващ през територията на Украйна, е пряко свързан с цената на газа за украинската страна, така че колкото по-висока е цената, толкова по-висока е ставката за транзитиране.

Милер припомни, че стойността на транзита се регулира от съответен договор и преразглеждането на този договор означава намаляване на сигурността на транзита на руски газ за Европа. Той посочи, че действащата транзитна тарифа е пазарна и се регулира само чрез договор. Днес в 10 ч московско време (9 ч българско време) "Газпром" премина към система на авансово плащане след изтичането на ултиматума към Украйна. При това "Нафтогаз Украйна" е задължена да осигури транзита на природен газ в трети страни в пълно съответствие с условията на действащ договор от 19 януари 2009 г. с "Газпром" за обеми и условия на транзита на газ през територията на Украйна през периода 2009 - 2019 г. В настоящия момент европейските потребители получават руски газ в пълен обем.

Газпром е готов да увеличи със собствени средства нагнетяването на газ в европейските подземни газови хранилища за изпълнение на своите задължения за доставки на газ за европейски потребители в зимния период, каза Милер. Ръководителят на "Газпром" добави, че руската компания е готова да инвестира в развитие на подземните хранилища в Европа. Милер счита, че ако ситуацията с нагнетяването на газ в подземните хранилища за газ на Украйна до 18 млрд. куб. м. за зимния сезон не се реши, то мощностите на Северен поток и газопровода Ямал - Европа /като алтернативи на украинския транзитен коридор/ ще бъдат недостатъчни за обезпечаването на европейските потребители. Милер счита, че строителството на Южен поток ще реши въпроса с транзитните рискове през територията на Украйна.