"Не това е случаят" - с тези думи говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев обобщи отношението на реформаторите към думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че той е най-подготвен да бъде премиер на България.

Извън съмнение е, че РБ и ГЕРБ ще бъдат конкуренти на предстоящия вот, заяви Кънев пред журналисти в отговор на въпрос дали десните приемат партията на Борисов за естествения партньор за евентуално съвместно бъдещо споделяне на властта.

За избирателите, посочи той, има значение каква е позиция на ГЕРБ или на РБ за правосъдната, административната реформа, към Делян Пеевски и Цветан Василев. Дай Боже да разберем каква е позицията на ГЕРБ след изборите, добави той.

Реформаторският блок настоява на утрешното заседание на КСНС да участват и извънпарламентарни партии, които имат евродепутати след изборите за Европейския парламент.

Очакванията са да бъде договорена оставката на кабинета, за да бъде извадена страната от състоянието на безтегловност, да бъде определена дата за избори и привеждане на държавния апарат в готовност за посрещане на евентуална газова криза заради ситуацията в Украйна, обяви пред журналисти Радан Кънев.
Аргумент да бъдат поканени на утрешното заседание при държавния глава десните виждат и в темата за новия български еврокомисар, който да бъде номиниран по ясни и прозрачни критерии. Те обаче категорично отхвърлят кандидатурата на Сергей Станишев.

Смятаме, че нито сегашното, нито служебното правителство могат да номинират такъв еврокомисар, посочи лидерът на СДС Божидар Лукарски. По думите му са необходими и разговори за силен служебен кабинет, който да гарантира най-вече предсрочния вот.

Смятаме, че е наложителна смяна на областните управители, които пряко са отговорни за произвеждане на изборите, добави още той.
РБ иска и оставката на цялото ръководство на ДКЕВР, както и се надява на служебен кабинет, който да разкрие всички документи по "Южен поток"
Реформаторите определиха като фарс петъчното изслушване в Народното събрание по темата на премиера и на министъра на икономиката и енергетиката. По думите на Трайчо Трайков - бивш министър на енергетиката от ГЕРБ и член на Гражданския съвет на Блока, нито Пламен Орешарски, нито Драгомир Стойнев са дали отговори "на въпроси за 4 млрд. евро".

"Разбрахме между другото, че договорът е подписан, но кога, от кого, с какъв мандат, какво включва, какви са клаузите. Това са все въпроси, които останаха неизяснени", заяви Трайков.

Той посочи още, че "радикалната противоотрова", за да не се повтори кризата с доставките на горива за България както преди години, е диверсификация на енергийните проекти, на второ място са интерконекторите, чието забавяне по думите му е вече отвъд всякакви граници.