Миенето на пилето преди готвене може да доведе до сериозно хранително отравяне, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф".

Изследване на британската Агенция по стандартите на храните (АСХ) показва, че само половината от хората знаят какво точно да направят преди да сготвят пиле. Според АСХ миенето на сурово пиле може да доведе до опасно хранително отравяне, причинено от бактерията Campylobaster. Водата, която се заразява по време на миене на пилето може да разпространи заразата по работното пространство, дрехите и кухненските съдове.

Campylobacter е най-честата причина за хранително отравяне във Великобритания. 280 000 души годишно получават отравяне с тази бактерия, което е повече от заразените със салмонела, листерия и ешерихия коли взети заедно.

"Главният път на инфекция е чрез храната и напитките. Най-честият източник на тази бактерия са заразените птици. Бактерията се предава на хората чрез недостатъчно готвене, но и с миене на суровото пиле", казва проф. Сара О`Браян от Института по инфекции и световно здраве към университета в Ливърпул.

Тя обяснява, че не е необходимо да се приемат много микроби Campylobacter, за да се зарази човек, необходими са само 100 организма в сравнение с 10 000 при салмонелата. Изложените на най-голям риск са възрастните хора, децата под 5-годишна възраст и хората, които приемат антиацидни медикаменти.

Инфекцията, причинена от Campylobacter, може да има дългосрочни последици. Една четвърт от пациентите развиват синдром на дразнимото черво, който силно отслабва имунната система и атакува нервните клетки. Това води до артрит, а понякога и до сериозна парализа, наречена синдрома на Гилен-Баре.

Специалистите препоръчват пилешкото месо да се съхранява опаковано в долната част на хладилника, където е най-студено, а пакетът да не капе върху други храни. Пилето не трябва да се мие в суров вид, а термичната обработка ще уби всички микроби. След приготвяне на пилето, човек трябва да измие ръцете си и всички използвани прибори и съдове с топла вода и препарат за миене.