И САЩ, и светът си отдъхнаха - републиканците и демократите постигнаха споразумение за повишаването на тавана на дълга.

Така фалитът на Америка бе избегнат часове преди фаталния 17 октомври, а с това бе избегната и нова глобална криза, за която напоследък различни анализатори говорят при положение, че САЩ стигнат до третия банкрут в историята си.

 Лидерите на демократите и републиканците в Сената са успели да постигнат компромис за повишаването на тавана на държавния дълги възобновяването на работата на администрацията. Това съобщи сенаторът-републиканец от щата Ню-Хемпшир Кели Айот.

"Доколкото разбирам, те са постигнали споразумение, но нека сами да съобщят за това", каза законодателят, отивайки на заседание на групата на републиканците, където се планира да бъдат обсъдени детайлите на бюджетно-финансовата сделка.

Очаква се, че лидерите на Сената ще обявят резултатите от преговорите по-късно днес. В Сената и Камарата на представителите също така се обсъжда възможността за ускорено гласуване на законопроекта, предвиждащ повишаването на тавана на държавния дълг и възобновяването на работата на администрацията.

Планът за излизането от бюджетната и финансова криза, който се опитват да съгласуват лидерите на Сената, трябва да получи одобрението и на двете камари на Конгреса. След това документът трябва да бъде подписан от президента Барак Обама. За всички тези процедури стопанинът на Белия дом и законодателите разполагат с по-малко от едно денонощие. В противен случай в четвъртък правителството на най-богатата страна в света за пръв път в историята може да се окаже пред заплахата от технически фалит по своите дългове.