Миньорите, които протестираха под земята в бургаската мина "Черно море", започнаха да излизат, съобщи регионалният лидер на КНСБ Здравко Тошков.

От мина "Черно море" преведоха в късния следобед заплатите за август и по 300 лева за септември. Очаква се да се подпише и ново споразумение за заплатите на работещите в бургаската мина. Преговорите за него започват на 17 октомври, поясни Тошков.

49 миньори останаха под земята след приключване на нощната им смяна, решавайки спонтанно да протестират. Причината е неизплатените им заплати от август, казаха синдикалистите. Едва вчера са получили аванс по 180 лева на човек. Евгени Николов, директор на мина "Черно море" им осигури храна и вода, спасители и лекар, но не успя да убеди миньорите да излязат. От ръководството на мината поясниха, че за тях проблемът е от национално естество.

НЕК днес е изплатила необходимите пари за заплати – близо 500 000 лева за август. От дружеството добавиха, че причината за нередовните плащания са забавените от националната компания към "Топлофикация Сливен", която ползва продукцията на мината. Според изчисления на въгледобивното дружество, в момента задължението на НЕК към мината възлиза на 1.4 млн. лева.