50-годишна жена от Рила получи инфаркт на зеленчуковата си градина и изпадна в клинична смърт, но благодарение на Спешна помощ и кардиолози от болницата в Благоевград е била спасена, съобщава struma.bg.

Инцидентът станал вчера на обяд, когато температурите на открито бяха около 28 градуса. На нея изведнъж ? прилошало и припаднала. Веднага на място бил извикан екип на Спешен център от Рила.

Първоначално съмненията били за остра интоксикация вследствие на химичния препарат, с който по същото време са пръскани картофите в градината. След оказаната първа помощ с линейка е транспортирана до спешно отделение на болницата в Благоевград. Състоянието на жената бързо се влошило, приета е в тежко състояние, изпаднала в клинична смърт, със спряло сърце. При направените изследвания е установено, че се касае за инфаркт.

Дежурните лекари реагирали светкавично. На място е извикан екип от реанимация, който интубирал пациентката. По спешност е преведена за специализирано лечение в кардиоинвазивната лаборатория. След извършената животоспасяваща манипулация сърдечната дейност е възстановена.

Пациентката е в стабилно състояние, контактна е, не е на апаратна вентилация, но остава под активно лекарско наблюдение предвид изпадането в критично състояние, съобщиха от болницата в Благоевград.

Според медиците се касае за срив на сърцето, направен от пациентка в активна работоспособна възраст, настъпило е прекъсване на кръвоснабдяването към сърцето и некроза на сърдечна тъкан.