На посещение в гръцката столица е президентът на Азербайджан Илхан Алиев. Поводът е ускоряването на алтернативни доставки на газ за Европейския съюз чрез проекта „Южен коридор”, който е алтернативен на „Южен поток”, съобщи „Български новини”.
Доставките на азербайджански газ се планира да стигат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари. Посещението се случва само дни, след като председателят на Еврокомисията Барозу бе на визита в Баку, като основна тема на разоговорите бяха именно газовите доставки.

На дневен ред е и въпросът за приватизацията на гръцката национална газопреносна мрежа DESFA и продажбата на 66% от акциите на азербайджанската компания SOCAR.

Подписаният между SOCAR и гръцкия приватизационен фонд прдварителен договор се случи в Атина на 21 декемри 2013 г., но очакваше “зелена светлина” от Брюксел.  Посещението на Барозу в Баку беше именно този знак.

Европейската енергийна сигурност чрез диверсификация на маршрутите и източниците на доставки на енергия чрез трансадриатическият газопровод с разклоненията за България, са от особен интерес за Гърция, и ще бъде един основните акценти, преди края на гръцкото председателство на ЕС на последната среща на върха в Брюксел на 26-27 юни.

Има непотвърдена официално информация и че вече се работи по изграждането на интерконекторни газови връзки между България и Гърция, като в момента се работи по такава в района на град Серес от към гръцка страна.