Министерски съвет одобри на днешното си заседание втория пакет от 88 мерки за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса и на административната тежест за гражданите. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след правителственото заседание.
Отпазда нотариалната заверка при продажбата на автомобили. Това от една страна ще намали административна и финансова тежест за гражданите, а от друга страна прилагането й ще създаде условия за попълване на бюджетите на общините.

Други мерки целят да облекчат работодателите по отношение на условията на труд в работата извън работно време. Даниела Бобева даде пример със ситуации, при които е необходимо заради спешна поръчка да има извънреден труд.

В тези случаи са необходими няколко разрешения, чието издаване отнема доста време и се рискува изпълнение на поръчките, които са важни за предприятията и за работещите в тях. „Помолих вицепремиера Зинаида Златанова в рамките на тристранния съвет да бъдат обсъдени тези мерки, за да има консенсус по тях“, отбеляза Бобева.

Заместник министър-председателят уточни, че по една от мерките от първоначалния пакет, съдържащ 89 мерки, продължават дискусиите с бизнеса. Тя се отнася до гаранциите на фирмите, които изкупуват скрап. Сега те са 25 000лв., като предложението е за облекчаване на този режим.

„Тъй като все още текат дискусии с бизнеса по темата, на този етап мяркате е оттеглена“, каза г-жа Бобева.

По отношение на първия пакет от 24 мерки, вицепремиерът каза, че законопроектите, чрез които ще бъдат премахнати или облекчени съответните режими, са готови и вероятно следващата сряда ще бъдат одобрени и ще влязат в Народното събрание.

Г-жа Бобева добави, че в голяма степен има готовност и със законопроектите по втория пакет мерки. „Остават още около 100 режима, които сме идентифицирали като административна тежест за гражданите и за бизнеса. Надявам се до края на ноември да внесем и трети пакет мерки“, каза още тя.

Вицепремиерът изтъкна, че вчера е бил публикуван доклад, възложен от министър-председателя на Обединеното кралство, на шест бизнес лидери, с който той инициира дискусия за намаляване на административната тежест и бюрокрацията в ЕС.

„Ние сме особено доволни, че това, което правим, е в унисон с притесненията и на нашите партньори в ЕС“, подчерта Даниела Бобева.

Тя отбеляза, че на предстоящия Европейски съвет ще бъдат поставени именно въпросите за намаляване на регулаторната тежест в ЕС. „Работим в унисон с идеите на нашите партньори в ЕС за това, че не може да насърчаваме икономическия растеж, без да премахнем ненужните пречки за бизнеса.

"Нашата инициатива надхвърля рамките на бизнеса. Опитваме се да облекчим бюрокрацията и за българските граждани“, каза вицепремиерът Бобева.