Европейската комисия призова правителствата на държавите-членки да възобновят блокираните преговори за членство с Турция, въпреки репресиите срещу протестите тази година, и да отворят вратата за Албания.

Комисията, която публикува дългоочаквания си ежегоден доклад за разширяването, смъмри Анкара за "безкомпромисната позиция по отношение на дисидентите" и "прекомерната употреба на сила" от полицията срещу протестиращите. Но тя призова 28-те държави-членки да потвърдят желанието си да дадат нов тласък на връзките с Турция чрез възобновяване на преговорите.

Комисията похвали Турция за ключовите реформи в последната година, включително големите съдебни реформи и началото на мирния процес с кюрдските групировки за прекратяване на конфликта в югоизточната част на страната. Но турският министър за европейската интеграция Егемен Багъш заяви, че блокът "се отдалечава от Турция с всеки изминал ден". Той допълни, че страната му е готова да се присъедини към ЕС, но е уморена от проточилите се преговори за присъединяване, които започнаха през 2005 г. Това означава, че "проявеният от турците интерес за членство намалява с всеки изминал ден", каза още Багъш, цитиран от Анадолската агенция. Той разкритикува Комисията, че оповестява доклада по време на мюсюлманския празник Курбан Байрам.

ЕК призова правителствата на държавите-членки да признаят официално статута на Албания на кандидат за членство в ЕС. Комисията похвали Тирана за "гладкото и нормално" протичане на изборите тази година и за борбата с организираната престъпност и корупцията и препоръча страната да получи статут на кандидат-член, се казва в доклада. Тя обаче постави условие Албания да "продължи да предприема действия за борба с организираната престъпност и корупцията" и призова страната да постигне по-голям напредък в области като върховенството на закона и основните права. Ако 28-те държави-членки отворят вратата за Албания, която подаде молба за присъединяване към ЕС през 2009 г., тя ще е сред шестте страни, признати за кандидатки за членство в съюза наред с Черна гора, Сърбия, Македония и Исландия. През юли Хърватия стана най-новият член на съюза. Босна и Херцеговина и Косово също се стремят към членство в ЕС.