Известният инвеститор Марк Фабер вярва, че Apple е проблемна компанията, която произвежда множество "лекомислени" продукти и по тази причина може да се насочи по пътя към фалит.

"Акциите на Apple са от тези, към които не проявявам интерес", отбеляза в интервю Фабер, цитиран от Business Insider. "Не казвам, че те ще потънат, но може и да се стигне дотам в крайна сметка", посочи още известният инвеститор.

По думите на Марк Фабер евентуалната съдба на Apple има аналогичен пример от миналото.

"Това е нещо като Polaroid от 70-те години. В края на краищата тя, като Apple, бе основана и се ръководеше от известен иноватор, който в крайна сметка я напусна", припомня Фабер.Hidden Field

"Д-р Едуин Ленд, който е основателят на Polaroid, бе притежател на повече патенти, отколкото всеки друг в света", отбеляза Марк Фабер.

През 1982 г. Ленд напусна мястото си в Борда на директорите на Polaroid, а впоследствие се отказа и от изследователската си позиция в компанията. През 2001 г. известната и с производството си на слънчеви очила компания подаде молба за защита от фалит и продължи да разпродава своите активи.

Към момента Apple със сигурност се намира доста далеч от съдбата на Polaroid. Технологичният гигант разполага краткосрочни активи на стойност 43 млрд. долара. Приходите ѝ само през второто тримесечие на 2013 г. пък достигнаха 35 млрд. долара.

Фабер обаче твърди, че технологичната индустрия е пълна с "надгробни плочи" на експазарни лидери. "Имаме и много други примери на високотехнологични компании, които просто изчезнаха", отбеляза инвеститорът.

Според Фабер най-големият проблем на Apple е, че продуктите ѝ не са пригодени към човешките потребности.

"Това просто е компания, произвеждаща играчки за пораснали", заяви популярният инвеститор.