Бебе гигант с тегло 5.8 кг и ръст от 55 см се роди в столичната АГ болница „Майчин дом”. То обаче не е единственото с „наднормено” тегло, дошло на бял свят през този месец. През октомври в актовата книга на Родилно отделение е записано бебе с тегло 5.4 кг.„От началото на годината, бебетата с тегло над 4500 гр. са 23”, посочи изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков. Тези резултати обаче не радват акушер-гинеколозите, добави той. „Възможна причина да се роди дете с тегло на 4000 гр е гестационен диабет при майката, индуциран по време на бременността”, обясни доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по Фетална медицина.

Раждането на такива бебета би следвало да бъде чрез Цезарово сечение, защото те са с по-широк раменен пояс и коремче и съществува опасност да се „заклещят” при вагинално раждане. Ако раждането е по нормален механизъм, това води след себе си вероятност от травмиране на раменната кост или увреждане на нервните влакна, инервиращи горните крайници.

„След всичко казано до тук ще обобщя, че здравето на майката през бременността е пряко свързано със здравето и качеството на живот на нейното дете в последствие”, заключи доц. Димитрова.