Миньорите от бургаския рудник „Черно море" протестират на 300 метра под земята. 50 работници от нощната смяна не излязоха и останаха под земята в знак на недоволство, че от два месеца не са получавали заплатите си, а условията на работа са много тежки, обявиха от КНСБ. Първата смяна протестира на входа и отказва да влезе в мината.
Мъжете са отказали да излязат след края на работната си смяна в 8,30 ч. тази сутрин. В момента при тях са директорът на мината и представител на синдикатите, които ги уговорят да излязат. Миньорите искат среща с правителството.
"Най-тревожното е, че държавата има задължение към НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Топлофиакция" и към мина Черно море. Задълженията към мината са около 1 милион и 400 хил. лв. От НЕК усетиха, че напрежението ще ескалира и във вторник преведоха по 180 лева на човек ", каза Здравко Тошков от синдикалната организация.
Синдикатите са провели среща с областния управител Павел Маринов. В момента той пътува към София, където има среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.Има подписка за ефективна стачка, но все още не е обявена официално.