Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че опозицията ще внесе в петък трети вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. Последният вот на недоверие ще бъде за международната изолация на кабинета „Орешарски”.

От партията още през септември признаха, че ще

следват тактика „вот до дупка”.

„Започваме с министерството на инвестиционното проектиране. Колкото министерства има, толкова вотове на доверие ще внесем. По всички сектори”, заяви тогава депутатът Пламен Нунев в Русе.

По-добре да съм карикатура като опозиция, отколкото карикатура като управляващи,

коментира в кулоарите на парламента Борисов по повод думите на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова, че ГЕРБ са карикатура на опозиция. Демокрацията изисква партията, победила на изборите, да получи своето право да представлява парламента. Тези хора, които са се класирали втори, трети, четвърти са карикатури на управляващи, каза Борисов.

В отговор на въпрос той каза, че ГЕРБ не обмисля да напусне отново парламента. По думите му всеки ден това Народно събрание се дискредитира. "Първо един изключително некомпетентен човек, какъвто е Миков, абсолютно неправомерно е на този пост, защото не е победил на избори", отбеляза Борисов.

Парламентът обсъжда втория вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. Разискванията са днес, а в четвъртък депутатите ще трябва да гласуват. Първият вот на недоверие към кабинета „Орешарски” беше за политиката по отношение на инвестиционното проектиране и специално ангажираното с нея министерство. Сега опозицията иска оставката на правителството заради „провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата.

"Атака" няма да подкрепи обсъждания днес вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски”,

заяви лидерът на партията Волен Сидеров на влизане в парламента, цитиран от "Дарик".

Сидеров обясни, че при миналия вот представителите на партията са били в чужбина, но сега са тук и ще гласуват. Сидеров определи вота като "демагогия”.

"Това правителство не го подкрепяме, ние сме коректив на правителството. Внасянето на вота от страна на ГЕРБ го смятаме за една демагогия, защото фактически ГЕРБ, БСП и ДПС играят помежду си в комбина. Те гласуваха против това да се сложи забрана за идването на пришълци тук от Сирия, т.нар. бежанци. Когато им е изгодно тези три партии си гласуват заедно. Правят си комисии, в които ГЕРБ си вкарват техни хора за сметка на "Атака”, заяви Сидеров.

"Вотът е колкото да покажат, че съществуват като политическа сила (бел.ред. ГЕРБ), той не може да мине, но трябва да покажат, че ги има на сцената. Във връзка с вота за инфраструктурата искам да кажа, че големите раздувки, които бяха по времето на Борисов с магистралите и т.н., всъщност той дори не успя да завърши магистрала "Тракия” в срока, който обеща. За какво да говорим повече”, каза още лидерът на „Атака”.

ГЕРБ и левицата се обвиняват днес взаимно за провали в регионалната политика.

Налице е провал в регионалната политика, каза депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова. Партньорите от предишната тройна коалиция, а не ние, направихте така, че в сегашния програмен период да има сериозна диспропорция в регионите. В новия програмен период много населени места ще останат без финансиране, посочи Павлова. Налице е провал при усвояването на средства от ЕС, заяви тя.

Цари пълен хаос при определяне на бенефициентите по програмата за селските райони, смята Павлова. За да угодите на една-две общини, страдат останалите, заяви тя. Има провал и във ВиК сектора. От 4 месеца са готови мастер плановете на общините за ВиК сектора, но не са придвижени напред. Налице е само кадруване и смяна на кадри, каза Павлова.

Министерството на регионалното развитие е осакатено, заяви Николай Нанков от ГЕРБ. Колегата му Александър Ненков посочи, че кабинетът няма желание да надгради постигнатото, а да разпределя министерски постове и висши административни позиции. По думите му поредна седмица комисията за инвестиционно проектиране не заседава, защото няма законопроекти, които да бъдат разгледани. След пет месеца управление трудно може да се открие област, на която да се даде положителна оценка, но регионалната политика и инфраструктурата онагледяват невъзможността кабинета да реализира конкретни политики, коментира Ненков.

Според него кабинетът само открива обекти, които са изградени от правителството на Бойко Борисов. Всяка минута, в която правителството остава на власт, води до срив на общественото доверие, заяви депутатът от ГЕРБ и отбеляза, че парламентът се е превърнал в най-скъпо струващия затвор, който пази депутатите от народната любов. Единственият изход е оставка и предсрочни избори, апелира той.

ГЕРБ блестеше с отсъствието на регионална политика, заяви Димчо Михалевски от левицата. ГЕРБ замрази всички инструменти, които имаха въздействие върху регионите, посочи той. ГЕРБ имат претенции, че е провал политиката на сегашното правителство в областта на регионалното развитие, но какво постигнаха те - общите разходи на общините бяха намалени с 20 процента, спадът на дела на общинските разходи спрямо БВП е 30 на сто, а финансирането, разплатено по времето на ГЕРБ за програма регионално развитие е по-малко от капиталовите разходи, предоставени на общините през 2008 г. , каза Михалевски. По думите му така при предишното управление общините са били поставени в ситуация да не водят никаква политика. Сривът на привлечените инвестиции е тотален, като по-голямата част от инвестициите са били във възобновяеми енергийни източници, посочи той. По думите му се е задълбочила пропастта между различните региони, вместо да се сближат, какъвто е бил стратегическият приоритет.

Михалевски обобщи, че управлението на ГЕРБ не е било добро за регионалното развитие и се характеризира с бетониране на бедността, обезлюдяване на огромни територии, пи ар с малко магистрали и с много лентички и липса на реална посока и резултати. При това положение се иска кабинетът "Орешарски" да подаде оставка заради регионалното развитие, коментира Михалевски. Той има две възможни обяснения за внесения вот - или ГЕРБ целят да пречат и изяждат време, за да не се приемат важни закони или наистина не разбират как се формира и функционира политиката за регионално развитие и нейните инструменти.