Върховният касационен съд (ВКС) реши сливенския обирджия Стефан Стефанов да лежи в затвора 15 години. Решението не подлежи на обжалване.

Върховните магистрати оставят в сила решението от февруари тази година на Бургаския апелативен съд. Делото стигна до ВКС за втори път, след като беше върнато през октомври 2013 година на Бургаския апелативен съд. Стефанов е осъден на 15 години "лишаване от свобода".

Върховните магистрати го гледаха за втори път през май месец тази година заради жалба и на самия Стефан Стефанов по жалба на пострадалия охранител на банката Станчо Станев. Тогава сливенският обирджия, който преди три години опита да ограби банка и взе заложници, поиска от ВКС да намали наказанието му. "Тежка му е присъдата, жалбата си е негова. Той няма мотиви, не ги е посочил, иска само намаление", това бе единственото, което каза адвокатът му след заседанието тогава.

На 23 март 2011 година 27-годишният тогава Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе други шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана жена бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.