Съдът отказа да измени мярката на Октай Енимехмедов и той остава в ареста.

По време на съдебно заседание, когато делото вече е влязло в съда, не се обсъжда първата предпоставка за това дали има обосновано предположение. Градският съд обаче прецени, че няма опасност Енимехмедов да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление. Съдът поиска докторът, издал болничен лист на Доган, да представи всички медицински документи, които е съставил във връзка с прегледите на Ахмед Доган. Следващото заседание по делото е на 21 октомври.

За тогава на адреса на местоработата им – българският парламент са призовани всички депутати от ДПС, които не се явиха днес, защото се оказаха нередовно призовани. Сред тях е и настоящият председател на ДПС Лютви Местан, секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ и Рамадан Аталай. Оказа се, че те са нередовно призовани.

По делото днес бяха разпитани трима свидетели – сред тях и бившият градския прокурор на София Николай Кокинов. Той каза, че след конференцията на ДПС през януари, когато е срещнал Октай, го е питал: какво искаше да направиш. И Октай му е казал: Исках да го гръмна. Самият Октай каза пред съда, че действително това са били неговите думи.

Според обвинителния акт Октай Енимехмедов е имал план и е направил опит за убийство с газовия пистолет, но по независещи от него обстоятелства, това не се е случило. Самият Октай заяви на предното заседание на съда, че без план не може. В този план не е влизало това Ахмед Доган да бъде умъртвен. Първият разпитан свидетел бе брат му – Метин Енимехмедов, който разказа пред съда, че преди време брат му се е доверил на ДПС, но е останал разочарован. И Октай му зададе въпрос в края на разпита за това дали Метин е усетил любовта му към страната. Тук Метин разказа, че брат му се е интересувал от революционери, от именитите личности от историята, които са допринесли за страната, като Раковски, хан Аспарух и Левски.

Преди началото на делото на 24 септември стана ясно, че от Доган е постъпило заявление, че не желае да се конституира като граждански ищец и частен обвинител, и иска да бъде даден ход на делото. Тогава той не беше в залата, тъй като имаше болничен лист. Самият Октай поиска делото да бъде отложено, тъй като желае на него да присъства и Ахмед Доган. Мъжът каза, че за втори път Доган проявява неуважение към съда. Октай Енимехмедов държи в съда да бъдат разпитани Ахмед Доган и Лютви Местан.

Ахмед Доган пропусна вече две заседания на съда, който гледа делото срещу Октай Енимехмедов, който се опита да произведе изстрел с газов пистолет срещу него. Първото заседание на съда не тръгна именно, защото се оказа, че е болен. Тогава дори се появи вероятност Доган да бъде принудително доведен в съда, но по-късно съдебният състав получи болничен лист за заболяване на Доган и тази вероятност отпадна. Преди второто заседание пък той вече беше изпратил болничен лист и отново не беше в залата.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично и пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.