Мая Манолова очаква от утрешното заседание на Консултативния съвет при президента да бъде насрочена дата за предсрочните избори. Това съобщи самата тя на пресконференция в Кюстендил.

Манолова посочи, че освен това очаква да бъде постигнат консенсус по най-важните за България приоритети, свързани с бюджета на държавата за следващата година, за финализирането на споразумението с ЕС за следващия програмен период и за важни инфраструктурни проекти в енергетиката и в други сфери, пише вестник "Труд".

Манолова уточни, че всички важни политически актове на държавата са в резултат на политическата воля на всяка една от партиите. "Формално погледнато - да, правителството можеше да подаде оставка, можеше други партии да се пробват да реализират мандат - една дълга парламентарна процедура, за която утре очаквам при президента всеки да заяви първо, че няма да ползва мандата, на който има право, след като това правителство подаде оставка и второ - оставката на правителството да бъде съобразена с хоризонта на предстоящите избори".

Манолова допълни, че процедурите не са формално юридически, а имат своя политически характер.

"Той се изразява в следното - утре да се постигне съгласие за датата на изборите, след което вече от формална страна - и да подаде утре правителството на Орешарски оставка, ясно е за всички, че то ще продължи да работи колкото е нужно, за да бъде спазен конституционният срок от два месеца преди насрочените избори. Президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно равителство. Нека да не смесваме юридическата и чисто политическата страна на този въпрос и да е ясно, че най-важното в момента е политическата воля между партиите", каза Манолова.

Тя допълни, че трябва да се видят утре какви са конкретните срокове и в съответствие с тях да бъдат предприети други юридически действия.