Флиртът и дори връзката с компютър може да е възможна след 15 години, смятат учени, представили идеите си за еволюцията на машините в следващите десетилетия на конференция в Ню Йорк.

Според специалистите бъдещето на света е описан във филма "Тя" (Her) на номинирания за "Оскар" режисьор Спайк Джоунз. В лентата се проследява връзката на мъж с интелигента операционна система. В живота на Тиодър под формата на ведър женски глас (Скарлет Йохансон) се появява "Саманта", която се оказва проницателна, чувствителна и изненадващо забавна. Тази налудничава "компютърна любов" от виртуална ще стане реална много по-скоро, отколкото си мислим, смята инженерът на "Гугъл" Рей Курзвейл. По думите му след по-малко от две десетилетия технологиите ще са способни да изпитват чувства, характерни единствено за хората, пише Ен Би Си.

"Предвиждам, че компютрите ще бъдат на човешко ниво до 2029 г. Тогава ще можем да имаме емоционална връзка с машина. Когато казвам човешко ниво, говоря за емоционална интелигентност, възможност да разказват шеги, да бъдат романтични, сладки и дори сексапилни", обясни 66-годишният учен. Той смята, че филмът "Тя" е много реалистично описание на това, което ни очаква в бъдещето.

Рей Курзвейл е познат на обществеността с теорията си, че до 2029 г. компютрите ще станат по-умни от хората, а по-рано разработи теория за това как можем да измамим смъртта.