Делото срещу председателя на БСП Сергей Станишев за изгубените секретни документи не успя да тръгне за трети път, предаде репортер на БГНЕС.

И за третия поред фалстарт на делото причината всеки път е една и съща – обвиняемият не е получил препис от предложението на прокуратурата за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на глоба. То е с гриф за секретност. Делото ще направи пореден опит за старт на 29 септември.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо на 23 октомври 2013 година до главния прокурор Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълни и че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

На 25 октомври 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Преди да стигне до съда постановлението на прокуратурата с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на административно наказание на няколко пъти бе връщано от съда заради пропуски или неясноти. Сергей Станишев не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, така приложението е задължително, обясниха от прокуратурата тогава. Ако съдът признае лидера на БСП за виновен в това, че в периода 04.11.2005 г.-27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация, той може да бъде наказан само с глоба.