Инспектор от лондонската полиция глоби бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън за неправилно паркиране, съобщава вестник "Дейли телеграф".

На 11 октомври Клинтън е пристигнала в Кралския институт за международни отношения /Чатам Хаус/ в Лондон, за да посети специална церемония, където е трябвало да й връчат наградата за "съществен и впечатляващ принос в международната дипломация".

Когато Клинтън е произнасяла своята реч, нейният шофьор я е чакал в автомобила марка Мерцедес. Към него се е доближил полицай. Той е обяснил, че са нарушени правилата за паркиране и е написал акт за 80 долара. Клинтън, която в момента не "работи" никъде, може да се отърве и с по-малка глоба – 40 долара, ако я плати до две седмици, отбелязва изданието.

Все още не е ясно дали бившият държавен секретар ще плати. Лондонските власти редовно глобяват чужди държавни лидери и дипломати. Чуждите дипломати са карани да плащат данък за влизане в центъра на британската столица в размер на 10 паунда дневно. Лондонското кметство даже твърди, че посолствата дължат на града 67,5 милиона паунда от момента на въвеждането на този данък през 2003. Американското посолство е задлъжняло със 7,2 милиона паунда, на него са му съставени 63 хиляди глоби.