Преговорите за създаването на нова управляваща коалиция във Федералната република между ХДС/ХСС и партията на "Зелените" се провалиха. Това съобщиха представителите на двете страни – консервативният блок начело с канцлера Ангела Меркел и еколозите.

"Зелените" няма да влязат в състава на новото германско правителство и ще останат в опозиция. Коалицията ХДС/ХСС ще предприема и по-нататъшни опити за сформирането на "голяма коалиция" с Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, въпреки големите различия във възгледите помежду им.

"Сериозно се постарахме да изградим мостове един към друг", заяви един от лидерите на "Зелените" Джем Йоздемир след приключването на седемчасовите разговори с християн-демократите. Но според него, "тези мостове не са били толкова стабилни, че да извържат четири години".

Генералният секретар на Християн-демократическия съюз /ХДС/ Херман Грьое също констатира, че преговорите със "Зелените" са били изключително сериозни. Сега ХДС ще поканят на разговори, които са трети поред кръг, своите основни опоненти социалдемократите. Преговорите ще се състоят утре.

Председателят на Християн-социалния съюз /ХСС/, министър-председателят на провинция Бавария Хорст Зеехофер съжали за прекратените разговори с еколозите. Той се надява, че техният опит "ще окаже положително влияние в бъдеще".

Лидерът на "Зелените" в Бундестага Катрин Гьоринг-Екард подчерта, че "вратите между ХДС/ХСС и "Зелените" не са затворени завинаги и не са заковани с пирони, които не е възможно да бъдат извадени". Според нея по време на разговорите е имало много изненади, но те не са били достатъчни, за да се увенчае мероприятието с успех.

Съпредседателката на "Зелените" Клаудия Рот смята, че диалогът е бил "изключително делови, много интересен и се е провел в атмосфера на голяма откритост".

На свой ред генералният секретар на ХСС Александър Добринд заяви, че "преговорите са били добри, делови и спокойни в по-голяма степен, отколкото в ХСС са очаквали". Въпреки това, "Германия се нуждае от стабилно правителство, което да се ползва с доверие". Очевидно в лагера на "Зелените" са се появили съмнение, че такова правителство може да се състави, добави Добринд.

Изборите за Бундестаг, провели се на 22 септември, бяха спечелени от ХДС/ХСС, но те нямат мнозинство, за да управляват сами.