Талибаните отрязаха пръстите на 11 души, гласували в изборите. Според полицията, варварските ампутации са били извършени в западната провинция Херат, след гласуване на президентските избори в събота. На изборите пръстите на вече гласувалите са били маркирани с мастило веднага след пускането на бюлетината, за да им се отнеме възможността да отидат да гласуват и на друго място. По този начин талибаните са се насочили към своите жертви,съобщи „Дейли мейл”.
Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан осъди осакатяванията в Херат.  "Подобно на милиони техни сънародници и жени, тези обикновени афганистанци просто са упражнили основното си право за определяне на бъдещия път на страната си чрез гласуване, а не чрез насилие и заплахи. Чрез своя вот те са удържали победа над онези, които насърчават тероризма и насилието", заяви специалният представител на ООН Ян Кубиш.

Най-малко 46 души бяха убити в Афганистан при отделни бунтовнически атаки в деня на изборите за президент. Сред жертвите има 20 цивилни граждани, 11 полицаи и 15 членове на Афганистанската национална армия. От вътрешното министерство обявиха, че също така са убити около 60 бунтовници.