Синът на покойния легендарен китайски маршал Чън И извърши необичайна постъпка, като поднесе публични извинения на своите бивши учители за нападките срещу тях по време на "Културната революция /1966-1976 г./, съобщава днес вестник "Глобал таймс".

67-годишният днес някогашен "хунвейбин" /член на крайно лявата младежка организация "Червени гвардейци"/ Чън Сяолу посетил заедно с няколко свои съученици пекинската гимназия №8 и поискал прошка от бившите си учители за деянията си по време на "Културната революция", инициирана от Мао Цзедун. Вестникът припомня, че навремето на някои учители закачали табелки с надпис "привърженици на капитализма", подлагани на словесни нападки и на побоища от своите ученици.

В училището на Чън Сяолу двама учители се самоубили заради този тормоз, а други останали инвалиди. На събрание в бившето си училище синът на маршала заявил, че "Културната революция" е завършила преди 37 години, "но негативният ефект от това политическо движение може да се види и днес", и изразил надежда общественият морал в страната да се подобри.

Чън И е един от военните командири по време на китайската война срещу Япония, а след това и по време на гражданската война. Впоследствие е произведен в звание маршал, по-късно е назначен за външен министър на страната, но е бил репресиран по време на "Културната революция". Умира през 1972 г.