Американски ентомолози направиха интересно откритие - вкаменелост на комар, все още пълен с кръвта от последното си ядене преди 4.6 млн. години.

"Това е първата вкаменелост на комар, все още пълен с кръвта на жертвата си, която някога е намирана", каза биохимикът Дейл Грийнуолт, работещ към Музея по естествена история във Вашингтон, който е основен автор на откритието. Най-старият вкаменен комар е отпреди 95 млн. години - време, когато динозаврите все още са обитавали Земята /те са изчезнали преди 65 млн. години/. Макар и по-стар, този комар обаче, е достигнал до нас с празен стомах. Въпреки, че 14 000 вида насекоми се хранят с кръв - включително бълхи, комари, кърлежи, почти няма вкаменелости, които да доказват такъв тип хранене в историята на еволюцията. Досега са открити само четири фосила на насекоми, откритите в които причинители на сънната болест - trypanosome и на маларията - plasmodium, косвено показват, че тези насекоми са се хранели с кръв.

Комарът, който Грийнуолт изследва, идва от седиментен слой в древно езеро в североизточната част на щата Монтана. Досега той е единственият, който позволи да се покаже, че хемоглобинът и неговите производни биомолекули могат да бъдат съхранени във вкаменелост. Спектрометричен анализ с ядрено-магнитен резонанс разкрива, че коремът му съдържа много високи стойности на желязо, идващи от молекули на порфирин, които влизат в състава на кръвта. Тези данни доказват съществуването на запазени сложни биомолекули във фосили в продължение на големи периоди от време, подчертават учените.

Те отбелязват също, че други големи, но по-нестабилни молекули, като цяло не оцеляват във вкаменелости. Това откритие позволява да се датира съществуването на това семейство насекоми до поне 46 млн. години. Фосилът на комар, съдържащ кръв, е открит в колекцията на ентомолог отпреди 25 години, която е била подарена на Музея по естествена история във Вашингтон, обяснява Дейл Грийнуолт.