89 лица са пресекли тази нощ нелегално българо-турската граница, от които 40 са сирийци, 22 пък от тях са деца. Това съобщи пред бТВ заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Той каза, че към момента 6503 са бежанците в България. "Много добре си пазим границата. 99% от тези лица са задържани точно в момента на минаване на границата. Тези лица веднага се задържат в арестите на Гранична полиция. За съжаление има 30 км от границата около Елхово, които е много трудно да се охраняват, там няма никаква видимост. До момента, в който лицето не се появи на граничната бразда, нашите граничари нямат видимост. Обсъждаме да сложим там временно технически заграждения", подчерта Маринов.

Попитан дали 1084 лева се плащат за издръжката на един бежанец, Маринов отговори, че тази цифра е в резултат на прогнозни анализи. "Кризата с бежанците е от август и тогава искахме да знаем колко е издръжката на един бежанец. Тези 1084 лева освен, че са прогнозни, тях ги и няма, никой не ги е получил и ние не разполагаме с тези пари", допълни заместник-министърът. "Оказва се, че ако ги има тези 1084 лева, те ще бъдат крайно недостатъчни. Съгласно доклада на Министерството на здравеопазването, за 104 лица са платени 105 600 лева. Тоест средно 1000 лева е на човек. Голяма част от тези хора са с пневмонии", уточни Васил Маринов.

Той заяви, че по разчет ако влизат по 2000 души на месец през границата, към края на годината те ще бъдат около 11 200. "Но едва ли ще са само толкова в края на годината, тъй като само този месец се очаква да влязат 3000 души", подчерта още Маринов. Той е категоричен, че проблемът е ескалирал и ние сами не можем да се справим с бежанската криза.