Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди, че ЕС може да бъде изправен пред недостиг на газ тази зима, след като преговорите за доставките на газа между Русия и Украйна се провалиха.

"Идните седмици няма да са проблем, ще получаваме нашите обеми газ", заяви Йотингер във Виена. Но, ако Украйна използва резервите си, "ще имаме проблем със студена зима", допълни той. Русия и Украйна, които са в ожесточен конфликт от два месеца насам, вчера не успяха да гарантират бъдещето на газовите доставки след 11-часови преговори.

Днес Газпром въведе система за авансово плащане от Украйна на газовите доставки и спря снабдяването. Но компанията подчерта, че засега европейските клиенти, които получават газ, преминаващ транзитно пред Украйна, няма да бъдат засегнати. Властите в Киев обещаха да продължат транзитните доставки за 28-те държави членки на ЕС.

Йотингер каза още, че Русия не използва газовите доставки като политически инструмент в отношенията с Европа. "Смятам, че е в интерес на всички газовият сектор да не бъде използван като политически инструмент и потвърждавам, че руските партньори не използват газа като политически инструмент в отношенията с ЕС", заяви Йотингер.