Част от парламентарната група на Атака ще е в командировка във Виена в сряда по време на обсъждането на втория вот на недоверие срещу правителството "Орешарски". За сега не е ясно дали това ще се отрази на кворума в парламента.

"Депутатите от Атака ще бъдат на работа утре, когато ще се обсъжда вторият вот на недоверие", съобщиха от пресцентъра на партията. Част от хората на Волен Сидеров обаче са на посещение във Виена.

При първия вот на недоверие депутатите от ГЕРБ не се регистрираха и провалиха дебатите по собствения си вот с аргумента, че колегите им от Атака не са в залата. Тогава имаше масово посещение на ПГ нва Атака в Брюксел.

"БСП ще направи всичко възможно за дебатите и гласуването на втория вот на недоверие да има кворум", обяви във вторник лидерът на социалистите Сергей Станишев. Той поясни, че ГЕРБ девалвира политическия инструмент "парламентарен вот".

"Виждам, че политиката на ГЕРБ цели само едно нещо - дискредитация на българския парламент като цяло, неговото дестабилизиране и обезмисляне в очите на българските граждани. Много са слаби в политическо отношение, не могат да изнесат един дебат, затова използват процедурни хватки за постигане на своите политически цели. На политическото поле на дискусията на дебата не могат да спечелят", коментира Станишев.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев съобщи днес, че деуптатите от групата ще влязат в сградата на парламента, но все още не се знае дали ще участват във формирането на кворум за заседанието. "Изчакайте, бъдете търпеливи до девет часа и ще разберете. Регистрацията, както и всички парламентарни похвати са форма", анонсира той, без да се установи на точна позиция. Главче обаче подчерта, че "трябва да има нови парламентарни избори, които да осигурят нормално, адекватно представителство на българските граждани в парламента".