Делото срещу Октай Енимехмедов продължава в Софийски градски съд. За 16 октомври е планирано да бъдат разпитани като свидетели Ахмед Доган, Мустафа Карадъйъ, Николай Кокинов, Лютви Местан, Рамадан Аталай.

Следващата дата по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е 21 октомври. Тогава сред призованите е и Георги Райков, полковникът от НСО. На последното заседание по делото СГС реши 21 от свидетелите да не бъдат разпитвани отново пред съда, а да приеме показанията им, дадени пред разследващите. Двама от свидетелите не са се съгласили на това, защото въпреки съгласието на защитата, те са били разпитани от инспектор, който не е разследващ орган. Двамата са роднини на Октай. Страните дадоха съгласието си за това двамата свидетели да бъдат заличени.

Според обвинителния акт Октай Енимехмедов е имал план и е направил опит за убийство с газовия пистолет, но по независещи от него обстоятелства, това не се е случило. Самият Октай заяви днес пред съда, че без план не може. В този план не е влизало това Ахмед Доган да бъде умъртвен. Първият разпитан свидетел бе брат му – Метин Енимехмедов, който разказа пред съда, че преди време брат му се е доверил на ДПС, но е останал разочарован. И Октай му зададе въпрос в края на разпита за това дали Метин е усетил любовта му към страната. Тук Метин разказа, че брат му се е интересувал от революционери, от именитите личности от историята, които са допринесли за страната, като Раковски, хан Аспарух и Левски.

Преди началото на делото на 24 септември стана ясно, че от Доган е постъпило заявление, че не желае да се конституира като граждански ищец и частен обвинител, и иска ход на делото да бъде даден. Той не беше в залата тогава, тъй като има болничен лист. Самият Октай поиска делото да бъде отложено, тъй като желае на него да присъства и Ахмед Доган. Мъжът каза, че за втори път Доган проявява неуважение към съда.

Енимехмедов поиска делото да се гледа при такава процедура, която позволява част от свидетелите да не бъдат разпитвани. Той заяви, че иска това не, за да избяга от наказателна отговорност и не, за да смекчи присъдата си, а да не създава главоболие на близките си, част от които са свидетели по делото. Октай Енимехмедов обаче държи в съда да бъдат разпитани Ахмед Доган и Лютви Местан. Защитата му поиска в съдебна зала да бъдат разпитани и Николай Кокинов (бившият градски прокурор на София), депутата Рамадан Аталай, Георги Райков (полковник от НСО) и други. В телевизионно интервю председателят на ДПС Лютви Местан каза преди дни, че ако бъде призован в съда да се яви като свидетел на 16 октомври, "най-вероятно ще се явя по това дело".

Ахмед Доган пропусна вече две заседания на съда, който гледа делото срещу Октай Енимехмедов, който се опита да произведе изстрел с газов пистолет срещу него. Първото заседание на съда не тръгна именно, защото се оказа, че е болен. Тогава дори се появи вероятност Доган да бъде принудително доведен в съда, но по-късно съдебният състав получи болничен лист за заболяване на Доган и тази вероятност отпадна. Преди второто заседание пък той вече беше изпратил болничен и отново не беше в залата.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.