Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) присъди във вторник 40 000 евро обезщетение на семейството на депутата от БСП Борислав Гуцанов заради репресията, на която те бяха подложени от МВР по време на акция "Медузите". Делото пред Страсбург бе водено от адвокатската кантора "Екимджиев, Бончева и Черничерска". Отделно държавата ще трябва да плати 4000 евро разноски по делото.

Уникалното на това решение е, че България е призната за нарушител на човешки права заради коментарите на тогавашния министър Цветан Цветанов и за определението на окръжния съдия, който остави Гуцанов в ареста за постоянно.

Акция "Медузите" бе проведена в края на март 2010 година. Тогава Борислав Гуцанов бе председател на общинския съвет във Варна. Още тогава МВР беше остро критикувано заради начина, по който проведе операцията. Маскирани служители на ГДБОП нахлуха с автомати посред нощ в дома на Гуцанов и взеха на мушка цялото му семейство, включително двете му невръстни дъщери. Подозренията бяха, че в качеството си на председател на градския парламент Гуцанов е спомогнал за одобрението на неизгодна сделка за автобуси. Делото обаче излезе кухо и бе прекратено.

Адвокат Михаил Екимджиев съобщи, че Европейският съд е уважил всички жалби на семейство Гуцанови срещу България.

"Акцентът в решението е поставен върху юридическия и морален аспект на акцията, характерна за "ранния" ГЕРБ. По тъмно в дома на Гуцанови без разумно обяснение нахлуват маскирани антимафиоти с автомати и вземат на мушка с лазерни мерници двете невръстни дъщери и съпругата на Гуцанов – Моника. Можете ли да си представите последствията върху психиката им?", коментира Екимджиев.

България е намерена виновна по чл. 3 на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, който въвежда забрана за нечовешко и унизително третиране. Държавата е намерена за виновна и по чл. 8 от конвенцията за нарушаване на неприкосновеността на жилището.

По думите на Михаил Екимджиев уникалното на решението на Европейския съд е, че България е намерена за виновна за нарушаване на презумпцията за невиновност. Причината са коментари пред медиите на тогавашния вътрешния министър, от които става ясно, че той не поставя под съмнение вината на тогавашния общински съветник на БСП.

"Съдията преценява мярката за неотклонение с мотиви, от които се разбира, че още тогава той е бил готов да осъди Борислав Гуцанов. Уникалното за решението на ЕСПЧ е, че решението за полицейското насилие е поставено в политически контекст. Акцията бе направена, за да бъде отстранен представител на тогава опозиционна партия от общинския съвет и да бъде променено съотношението на силите там по един паралегален начин", допълни адвокат Екимджиев.

Той призова прокуратура да се заеме със случая, както направи това след произнасянето на Европейския съд за случая с Чакъра.

"Ако има независима прокуратура, тя трябва да се заеме с този случай и да направи цялостно разследване, за да установи кои са виновниците за провеждането на тази операция", призова Екимджиев.

С решението на ЕСПЧ за "Медузите" Цветан Цветанов последва своя лидер Бойко Борисов и в негативния списък на причинителите на осъдителни решения срещу държавата за компрометирани полицейски операции.

В качеството си на главен секретар Борисов ръководи лично акцията по залавянето на Тодор Тодоров – Чакъра. Акцията бе пълно фиаско, защото барикадиралият се във вилата си Тодоров бе обстрелван с гранатомет и в крайна сметка бе намерен мъртъв. Прокуратурата възобнови делото и обяви, че отново ще разпита Борисов за участието му в акцията.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също призова прокуратурата да провери кой е отговорен за акция "Медузите". Той напомни, че обезщетението на Гуцанов ще бъде платено с парите на всички данъкоплатци. "Цветанов трябва да подпомогне държавата. Той може да продаде единия си апартамент, за да плати това обезщетение", предложи Станишев.