Японски учени създадоха чорапи, които предпазват от спъване и падане.

Макар да изглеждат като нормални бели къси чорапи, те имат специална синтетична материя на пръстите. Тя ги поддържа в повдигнато положение, докато човек ходи и не им позволява да докосват стълбите, една от честите причини за падане близо до дома.

Освен това чорапите преместват центъра на гравитацията назад, към петата, намалявайки опасността от падане. Изследванията, които все още са в начален етап, показват, че чорапите значително намаляват препъванията.

Отслабването на мускулите, което се засилва с напредването на възрастта, увеличава вероятността от падане. С остаряването пръстите на краката естествено клюмват, вероятно заради промени в мускулната тъкан и сухожилията, а това увеличава опасността от падане дори на леко неравна повърхност. Една от най-честите причини за падане е препъването в края на килима.

Новите къси чорапи обаче дърпат пръстите назад под ъгъл от около 14 градуса. Това е достатъчно, за да предпази от падане, но недостатъчно, за да причини дискомфорт или болка. Чорапите все още са в прототипна фаза, но ако допълнителните изследвания се окажат успешни, компанията планира да ги пусне на пазара в идните пет години.